[trx_columns][trx_column_item][trx_image url=”2644″][/trx_column_item][trx_column_item][trx_title]Scurt Istoric[/trx_title]

La 1 octombrie 2015 Scoala Gimnaziala Speciala nr. 10 a implinit 39 de ani de la infiintare, fapt consfintit prin Dispozitia nr. 635 din 7 octombrie 1976 a Inspectoratului Scolar al municipiului Bucuresti. Articolul 1 al acestui „Decret” stipula ca nou-infiintata unitate scolara avea misiunea de a scolariza, educa si instrui „copii deficienti”, in regim de semi-internat. Cadrele didactice specializate ofera servicii educationale intr-un program de semi-internat intre orele 08.00 – 18.00. Clasele I – VIII pentru copii cu deficiente mintale severe, usoare si moderate. Pentru elevii cu deficiente mintale severe si asociate programa prevede realizarea claselor a IX-a si a X-a unde se realizeaza activitati  de preprofesionalizare – meserii protejate..         

Initial, institutia avea titulatura de „Scoala Ajutatoare” care, la 12 mai 1994, a fost schimbata in „Scoala Speciala”, iar din 2013 functioneaza sub denumirea de  „Scoala Gimnaziala Speciala”.

La inceput, Scoala Gimnaziala Speciala nr. 10 si-a desfasurat activitatea in doua cladiri situate in sectorul 1 al municipiului Bucuresti, pe strada General Berthelot nr. 20-25 (fosta Nuferilor). Imobilul de la nr. 25 al strazii a avut destinatia de unitate scolara inca de acum 71 de ani, cand a functionat “Scoala de Tesatorie” pentru fete, care apartinea ministerului Invatamantului Public. In ceea ce priveste edificiul de la nr. 20, se stie ca aici a existat o scoala particulara, cunoscuta sub numele de “Scoala Negoescu” sau “Liceul de fete Negoescu” (conform anexei Decretului nr. 176/1948). In anul 1948, prin Decretele nr. 176 si 266, cele doua cladiri (situate pe strada Nuferilor) au fost trecute in proprietatea statului, fiind atribuite ministerului de resort (Ministerul Invatamantului Public), stare de lucruri confirmata si prin Adresa nr. 75519/1949. Din septembrie 2012 A.U.I.P.U.S.P in colaborare cu Consiliul local al Primariei Sector 1 au pus in aplicare contractul de inchiriere pentru cladirea din B-dul Bucurestii Noi, nr. 122A, unde Scoala Gimnaziala Speciala funcţioneaza in prezent.

Ceea ce se stie cu certitudine este ca, pana la infiintarea scolii noastre, in ambele cladiri a functionat “Scoala de surzi nr. 2”, in cadrul careia erau instruiti si educati, in regim de internat, copii cu deficiente de auz.

Dupa anul 1989, in baza Legii 84/1995, ambele cladiri au trecut in proprietatea Ministerului Educatiei Nationale (astazi – Ministerul Educatiei si Cercetarii).

Date fiind noile conditii de existenta, schibarile petrecute in plan economic, social si politic dupa decembrie 1989, scoala romaneasca a trecut si trece printr-o serie de framantari si prefaceri, care, desigur, au avut si au repercursiuni asupra programelor si curriculumului specific. Este vorba de contemporaneizarea lor, de punerea in accord cu epoca in care traim, cu tendintele noi din practica pedagogica, cu noul mod de a gandi si actiona in domaniul instruirii si educatiei copiilor cu cerinte speciale.

In aceasta politica se inscrie si dotarea scolii noastre cu calculatoare, cu ateliere si cabinete cu destinatii specifice, creandu-se astfel conditii prielnice pentru o coordonare psihopedagogica si, totodata, pentru interventii individualizate. Putem afirma, fara teama de a gresi, ca Scoala Gimnaziala Speciala nr. 10 are curriculum adaptat si individualizat in functie de particularitatile specifice ale elevilor cu CES.

Cei 39 de ani de existenta a scolii noastre au fost ani rodnici de munca meticuloasa si eficienta. In tot acest timp, aici au fost scolarizate, instruite si educate 39 de generatii de elevi, care, potrivit posibilitatilor fiecaruia, au fost indrumate cu competenta, tact si intelegere spre scolile profesionale sau catre diferite locuri de munca.

De la infiintare si pana astazi cei care au condus destinele scolii noastre in calitate de directori au fost:

      Profesor Bog Maria: 1976 – 1980

      Profesor Vrasmas Traian: 1980 – 1990

     Profesor Manolescu Floare: 1990 – 2011

    Profesor Stoican Paraschiva Paula: 2011 – pana astazi

In anul 2001, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, intre anexele Deciziei nr. 3, insera la pozitia 446 “Scoala Speciala nr. 10”, avand in structura clasele I-VIII de invatamant special. Aceasta nominalizare la nivelul anului 2001 a scolii noastre intr-un act oficial al I.S.M.B. ne lasa inca speranta ca, pentru copiii cu CES mai exista inca posibilitatea de a fi instruiti si educati in unitati scolare specializate, cu cadre didactice pregatite pe specific, ceea ce, de altfel, si dorim. Incepand cu anul 2005 Scoala Gimnaziala Speciala nr. 10 are in structura sa clasele I-X de invatamant special.

[/trx_column_item][/trx_columns]

Leave a Reply

Scroll to Top